Het is deze week ‘De week van de werkstress’. Dit is een overheidscampagne om mensen bewust te maken van stress op de werkvloer en om mee te denken met oplossingen hoe je minder werkstress kunt ervaren. Lieke en ik hebben in workshops hier ook aandacht aan besteed en daarom wil ik graag wat tips van ons delen in mijn blog van deze week.
Allereerst vind ik het ook wel leuk om even stil te staan bij de reden waarom we eigenlijk werkstress ervaren. Nu zal ik het even bij mezelf houden, want ik kan natuurlijk niet voor een ander spreken. Maar een hoge mate van verantwoordelijkheidsgevoel, perfectionisme, alles zelf willen kunnen, hoge werkdruk en eisen die aan je worden gesteld (of die je ervaart) vanuit je werk, zijn voor mij redenen waardoor ik stress kan krijgen op mijn werk. Een beetje werkdruk vind ik zelf nooit zo erg en heb ik soms zelfs wel nodig om actief aan de gang te blijven maar als de taken zich opstapelen en ik het thuis ook nog druk heb, dan kan het wel eens teveel worden.
Dit had ik een tijd geleden. Werk nam teveel energie in beslag, waardoor ik weinig overhield voor mezelf/thuis/vrije tijd/etc. Niet fijn en voor mij een signaal dat het tijd was voor verandering!
Wat ik toen heb gedaan is in een kwadrant visueel getekend waar ik mijn tijd en energie aan kwijt wil zijn. Door het terug te brengen naar 4 elementen, word je als het ware gedwongen om keuzes te maken en te kijken naar wat je echt belangrijk vindt in je leven. Voor mij heeft het veel geholpen om werk de gewenste plaats te geven in mijn leven. En dat betekende dat ik minder ben gaan werken. Tot op de dag van vandaag geen spijt van!
Maar minder werken is voor jou misschien niet de oplossing. Je zou een lijstje kunnen maken met een top 3 van dingen die jou het meeste werkstress geven (de zgn energievreters). De eerste stap is deze top 3 te delen met collega’s. Kunnen zij jou helpen en ondersteunen hierbij? Waar zie jij zelf ruimte voor verandering? Maak ook een lijstje met 3 dingen die jou energie geven tijdens je werk. Hoe is de balans tussen energievreters en energiegevers? Wellicht kun je wat taken ruilen met een collega, zodat jullie beiden meer naar jullie zin aan het werk zijn!
Tot slot kun je je ook nog bedenken wat het ergste is dat er kan gebeuren als je je werk een keer niet afkrijgt? Ontstaan er dan onhoudbare, levensbedreigende situaties of zal het ook wel meevallen? Durf hierin eerlijk te zijn naar jezelf. Het gevoel te hebben ‘ECHT nodig te zijn’ of ‘écht iets af moeten maken’ is anders dan dat de noodzaak er ook daadwerkelijk is..
Geef een reactie