Afgelopen week hadden Dieuwertje en ik een gesprek met iemand die graag bij ons wilde komen werken. Jawel, we voerden een heus sollicitatiegesprek en voelden ons heel professioneel. Wat een eer dat wij met ons bedrijf iemand zo aanspreken, dat die er zelfs zijn werkplek van wil maken! Het zette me wel aan het denken over de belangrijkste dingen die komen kijken bij een sollicitatie.
Want als je denkt dat je met een korte brief en een opsomming van je ervaring er al bent, dan ben je anno 2016 niet meer aan het juiste adres. Om me heen hoor ik ontzettend veel verhalen van mensen die als starter maar moeilijk een baan kunnen vinden en ook zelf ervaar ik dit. Hè, je hebt toch al een eigen bedrijf? Ja twee om precies te zijn, maar hoe mooi is het om te blijven leren? Om bij een instelling samen met mensen anderen te kunnen helpen en tevens meer ervaring op te mogen doen? Oftewel ook ik zit in de cirkel van het solliciteren en jee dat is soms best pittig. Want hoe laat je op papier zien wat jij in huis hebt? Hoe laat je al je enthousiasme en je uitstraling goed naar voren komen, zonder arrogant te willen zijn?
Ik denk dat het ontzettend belangrijk is om voordat je begint met solliciteren jezelf af te vragen: waar ben ik goed in? Ben jij je bewust van de kwaliteiten die je in huis hebt en zet jij deze ook in je dagelijkse leven in? Als ik kijk naar de sterke eigenschappen van mij en van Dieuwertje denk ik dat we ondernemend zijn, snel een antwoord klaar hebben bij lastige vragen, vindingrijk zijn, licht perfectionistisch, we creatief zijn, optimistisch en natuurlijk ook een tikkie eigenwijs. Deze eigenschappen helpen ons bij het opbouwen en door ontwikkelen van Prima Psychologie. Alleen, waarom is het eigenlijk belangrijk om inzicht te krijgen in wat je goed kan?
Gelukkig heeft de positieve psychologie het antwoord! (Ofcourse, what else ;-)). De zelfdeterminatietheorie van Ryan en Deci (2000) laat zien dat wij als mensen 3 basisbehoeften hebben. Allereerst willen we het gevoel hebben dat wij genoeg kwaliteiten in huis hebben om een bepaald doel te bereiken, oftewel je moet een bepaalde competentie ervaren. Ten tweede is het belangrijk dat je je eigen keuzes maakt in je leven (niemand anders kan het immers voor je doen), autonomie dus. Tot slot speelt verbondenheid een grote rol. Nogal wiedes, want wie wil er nu helemaal alleen op de wereld zijn? Nee hoor, mij niet gezien. Geef mij maar het gevoel dat ik ergens bij hoor en dat anderen mij accepteren zoals ik ben.
Wat heeft dit alles nu te maken met sterke eigenschappen vraag je je misschien af? Nou hier geeft de eerste behoefte eigenlijk antwoord op. Om te weten welke competenties jij in huis hebt, moet je je dus bewust zijn van je eigen kwaliteiten. Alleen hoe kom je hier nu achter? In trainingen en workshops die wij geven over dit onderwerp, reiken we hiervoor vaak verschillende oefeningen aan. Één van die oefeningen is om jezelf af te vragen met welke activiteit je als kind uren bezig kon zijn.
….denk denk..
Ja, heb je hem?
De wetenschap laat namelijk zien dat sommige van onze sterke eigenschappen aangeboren zijn en zich dus al op hele jonge leeftijd laten zien. En aan de activiteit waar je als kind uren mee bezig kon zijn, zit vaak een kwaliteit van jou gekoppeld. Wanneer ik naar mezelf kijk kon ik mij al heel vroeg vermaken met een boek. Eerst was het nog een prentenboek en later verslond ik alle kinderboeken in de bibliotheek. Heerlijk vond ik het en ik vergat de tijd om me heen! Mijn sterke eigenschap die hieraan gekoppeld zit? Bijvoorbeeld mijn concentratievermogen of mijn fantasie en empathie waarmee ik me inleef in de hoofdrolspeler van het boek. Super fijn!
Leuk weetje: wanneer jij je bewust bent van jouw sterke eigenschappen en zorgt dat je deze in je dagelijkse leven gebruikt, zal je meer zelfvertrouwen ervaren, meer positieve emoties voelen en zal je zelfs minder vaak ziek zijn. Dus waar wacht je nog op!
Ontdek je sterke eigenschappen en wees je hier niet alleen van bewust wanneer je wilt solliciteren, maar ook nu in je dagelijkse leven. En mocht je er nou helemaal niet meer uitkomen, neem dan contact met mij of Dieuwertje op en wie weet kunnen we je weer een stukje op weg helpen!
Geef een reactie