Hebben jullie je wel eens bedacht hoe je leven zonder mobiele telefoon eruit zal zien? De laatste tijd denk ik hier steeds vaker over na. Mijn eerste mobiel kocht ik toen ik in de derde klas van de middelbare school zat, nu alweer zo’n 13 jaar geleden. Ik weet nog hoe blij ik ermee was, maar ook hoe onwennig ik het vond. Ik had opeens een telefoon, helemaal voor mij alleen met een eigen nummer. En nee niet de mogelijkheid om te bellen was het belangrijkste, maar het spelen van de spelletjes op je mobiel was dé reden om zo’n ding aan te schaffen.
Vooral ‘snake’ was populair en daarom wilde ik ook eindelijk een eigen apparaatje waarop ik dit spel kon spelen. Bellen? Dat deed ik wel met de huistelefoon, anders ging mijn beltegoed veel te snel op. En ook het sms’en was niet het meest belangrijke. Ja het was leuk, maar natuurlijk wilde ik wel zo veel mogelijk vertellen met zo min mogelijk tekens. Samen met mijn beste vriendin bedacht ik een systeem. Elk woord begon met een hoofdletter en zo vertelden we elkaar ’s avonds heel wat nieuwtjes die echt niet tot de volgende dag konden wachten, wanneer we elkaar weer op school zagen.
Nu 13 jaar later is de mobiele telefoon niet meer uit mijn dagelijkse leven weg te denken. Ik sta ermee op en ik ga ermee naar bed. De laatste tijd betrap ik mezelf erop dat ik hier eigenlijk helemaal niet meer zo blij van word. Een stroom aan whatsappjes betekent ook eraan denken om alle berichten te beantwoorden. En vergeet je niet de bijzondere gebeurtenissen van je vrienden, vriendinnen en familie? Een appje is namelijk gratis en is zo gestuurd.
Nu wil ik niet klinken als een oud vrouwtje van 80 die misschien wel zeurt over alle nieuwe ontwikkelingen, maar waar is de tijd gebleven dat het heel bijzonder was om een smsje van iemand te ontvangen? Dat iemand speciaal de moeite had genomen om een klein bedrag uit te geven aan jóu met één bericht? Dat je moest bedenken wat je wel of niet zegt in dit bericht omdat je er niet meteen 3 of 4 wilt versturen? En dat je geen idee hebt of de ander het bericht al heeft gelezen, omdat zoiets als blauwe vinkjes nog niet bestond?
Jullie horen het al aan mij, ik verlang soms terug naar deze tijd en vraag me tegelijkertijd af hoe zal dit leven er over 10 jaar uit zien? Zullen we dan nog wel koppen thee drinken met elkaar of gaan alle gesprekken via mobiele telefoons zodat je ‘lekker niet hoeft te reizen’? En hoe zorg je ervoor dat je ondanks de telefoon ook kunt genieten van momenten van stilte en rust, zonder de focus op die mobiel?
Je zou na dit verhaal bijna denken dat ik anti-mobiel ben. Het tegendeel is echter waar. Ik zie zeker wel de voordelen van de mogelijkheden die dit apparaat bied. Zeker in tijden dat ik druk ben vind ik het fijn om toch nog op de hoogte te blijven hoe het met mijn omgeving gaat of vind ik het leuk om ook een deel van mijn leven met anderen te delen via een berichtje, een foto of een filmpje. Ik denk daarom ook niet dat een mobiel maar weg moet uit de maatschappij, ik geloof dat het gaat om het vinden van de balans.
Niet iedere vrije seconde bezig zijn met je mobiel, maar tijd vinden voor je omgeving en voor jezelf. Op dit moment ben ik het boek ‘nooit meer te druk’ van Tony Crabbe aan het lezen (een echte aanrader!) en hierin staat een hele goede tip die ik graag met jullie deel. Het helpt mij om niet meteen ’s ochtends of ’s avonds voor het slapen gaan alle social media kanalen en mail te checken. Hij schrijft kort gezegd: vraag jezelf op het moment dat je je mobiel pakt af: heb ik nu de tijd en ruimte om te reageren op wat ik zie? Is het antwoord nee, laat de mobiel dan lekker in je tas zitten. Zo ja, neem dan ook echt even de tijd ervoor en leg hem nadat je al je zaken hebt afgerond ook gerust weer weg.
Een andere tip die ik steeds vaker toepas en aan jullie kan geven is: plan elke week een avondje ‘mobielloos’ in. Ik doe het steeds vaker. Ik zet mijn mobiel op stil en leg hem op een plek waar ik hem niet kan zien. Heerlijk om een avond lekker rustig een film te kijken of te netflixen.
#Welke tip heb jij om de balans te vinden tussen je mobiel en je eigen rust?
Geef een reactie