“Ik wil jullie vragen om je ogen te sluiten. Bedenk dat je 5 jaar verder bent dan nu en je bent gestart met je droombaan. Wat heb je voor functie? Hoe start je je werkdag? Hoe ziet je werkplek eruit? Wat is de omgeving? Werk je alleen, of met anderen? (…)”. Het was 2007 en ik was bijna klaar met de opleiding HBO-Pedagogiek. Ik had een hele enthousiaste en inspirerende studieloopbaanbegeleider, die als afsluiting van het jaar bovenstaande visualisatie oefening met mijn groep deed.
Nu ben ik best een dromer, dus deze oefening sprak me heel erg aan. Wat ik voor me zag? Een licht, oud gebouw met veel ruimte en ramen. Omgeven door groen en rust. Wat ik daar deed? Mensen begeleiden die om de een of andere reden vastlopen in hun leven en daarover met een ander van gedachten willen wisselen om weer verder te kunnen.
De kracht van een visualisatie oefening zit hem erin dat je door de visualisatie in kaart brengt wat je diep van binnen wilt. Dit hoeft niet alleen over je droombaan te gaan, maar kan ook over je droomhuis, je toekomst in het algemeen of een gesprek die je later op de dag zult voeren gaan. Wat interessant is, is dat je hiermee eigenlijk een soort doel formuleert waar je naartoe wilt werken. Dat een doel bijdraagt aan je geluksgevoel beschreef ik eerder in deze blog en dit maakt het een interessante combi. Zodra je een doel hebt, kun je ook daadwerkelijk stappen gaan zetten om je doel cq. je gedroomde/gevisualiseerde situatie te bereiken. En zo kom je een stapje dichterbij jezelf en de keuzes die jij wilt maken in je leven. Bij een visualisatie oefening is het belangrijk om zo concreet mogelijk te zijn. Je ziet voor je wat voor kleding je aan hebt, welke emoties je ervaart en wat je zegt tegen mensen die je tegenkomt. Een ontzettend effectief middel, die ook in het bedrijfsleven en de topsport veelvuldig gebruikt wordt.
Onlangs kregen Lieke en ik van Koen Sieben, onze business coach, de vraag of wij de toekomst van Prima Psychologie willen visualiseren. Wij hebben Koen ingeschakeld omdat we merkten dat we heeel veel dingen leuk vinden en ambiƫren met Prima Psychologie, maar dat we ook merken dat we keuzes moeten maken. Er zitten maar 24 uur in een dag en maar 7 dagen in een week, dus we kunnen helaas niet alles doen wat we interessant of leuk vinden. Keuzes maken dus! Voor ons nu dus een hele leuke opdracht, die we graag doen en ook vaak inzetten in onze trainingen. Benieuwd naar onze visualisaties? Houd Prima Psychologie in de gaten: op weg om onze dromen waar te maken!
Geef een reactie