20 maart: jaarlijks de internationale dag van geluk! Leek mij een mooi moment voor een nieuwe blog. Waarom is deze dag eigenlijk in het leven geroepen? Het initiatief voor deze dag kwam uit Bhutan. Dit land, dat in het Himalayagebergte ligt, vindt dat wanneer je het hebt over de ontwikkeling van een land niet alleen gekeken moet worden naar de economische groei, maar ook naar de groei in welzijn van je bevolking. In 2012 besloten de Verenigde Naties vervolgens 20 maart uit te roepen tot dé internationale dag van geluk. Waarom? Omdat het nastreven van geluk een fundamenteel menselijk doel is, aldus de Algemene vergadering van de VN.
Nou, daar ben ik als mede-oprichter van Prima Psychologie het natuurlijk helemaal mee eens, alleen waarom merken wij nog zo weinig van deze dag in Nederland? Is ons land nog niet gewend aan deze nieuwe traditie of liggen de prioriteiten op dit moment nog ergens anders? Of is het in deze tijd van zoveel ruzie, onmacht en oorlog misschien nog een brug te ver om te spreken over een internationale dag van geluk? Ik zie hier in ieder geval een uitdaging liggen, en laat uitdagingen in je leven nu net het thema zijn van deze blog!
Allereerst de vraag aan jullie: hoe ga je om met een uitdaging in jouw leven? Stel jij jezelf wel eens uitdagingen of laat jij liever alles bij het oude? Wanneer je gaat kijken naar de uitdagingen in je leven, komen vaak je eigen gewoontes om de hoek kijken. Je wilt bijvoorbeeld verhuizen, maar houdt van structuur en vindt het lastig om je oude, vertrouwde plek los te laten (best herkenbaar voor mijzelf toen ik afgelopen zomer verhuisde..). Alleen wat is een gewoonte nu eigenlijk en wat heeft dit met uitdagingen te maken?
De Amerikaanse journalist Charles Duhigg (schrijver van het boek Macht der gewoonte) geeft aan dat je een gewoonte kunt zien als gedrag dat in eerste instantie als een keuze begint, maar dat uiteindelijk onbewust een patroon gaat vormen. Het is voor je hersenen een signaal dat je op de automatische piloot verder kunt gaan. Denk bijvoorbeeld aan de allereerste rijles die je kreeg. Ik weet nog goed hoe spannend ik het vond om in de auto te stappen. Zou de auto niet omvallen in de bocht (ik viel geregeld met de fiets) en ga ik niet te snel? Nu 10 jaar later rij ik zo vaak dat ik bij mezelf in de auto vaak opmerk dat dit volledig automatisch gaat. ‘Ben ik hier nu al..?’ is dan een gedachte die ik vaak heb bij het zien van een verkeersbord.
Wat heeft dit met een uitdaging te maken? Het legt je uit dat wanneer je een uitdaging wilt aangaan, je soms bewust moet worden van al je automatische patronen die je inmiddels hebt opgebouwd. Deze kunnen je namelijk soms belemmeren om een uitdaging aan te gaan. Maar dat is niet het enige wat je kan belemmeren.. ook je eigen overtuiging over je eigen vaardigheden kunnen je in de weg zitten. Heb ik bijvoorbeeld wel genoeg lef en moed om de uitdaging aan te gaan? En bezit ik ook al die andere vaardigheden die nodig zijn om een uitdaging tot een goed einde te brengen?
Ben jij iemand die gelooft dat je je als persoon je hele leven kunt ontwikkelen in een vaardigheid, of denk jij eerder dat wij met bepaalde eigenschappen worden geboren en dat daar weinig winst meer in te behalen is?
Uit onderzoek van Dweck en Holmes (2007) blijkt dat mensen op het gebied van hun eigen ontwikkeling en vaardigheden twee soorten ‘mindsets’ kunnen hebben: fixed en growth mindset. Bij de eerste mindset (de fixed mindset) zie je je ontwikkeling als iets vaststaand. Dit betekent dat je gelooft dat je wordt geboren met een set basisvaardigheden (waarbinnen je kunt ontwikkelen), maar andere vaardigheden niet of nauwelijks zal kunnen leren. Dit maakt dat je misschien een uitdaging liever niet aangaat, want wat heeft het immers voor zin als je toch geen nieuwe vaardigheden kunt leren?
Iemand met de tweede mindset (growth mindset) denkt hier echter heel anders over. Bij deze mindset gaan mensen er juist vanuit dat ze nieuwe vaardigheden kunnen leren, door maar genoeg te oefenen. Kom je een uitdaging tegen of loopt het even niet zoals gedacht, dan zie je dit als een kans om in je leven te leren en je persoonlijk verder te ontwikkelen.
Vraag jezelf nu eens kritisch af: welke mindset heb ik? Welke overtuiging heb ik over mezelf en in hoeverre belemmert mij dit om nieuwe uitdagingen aan te gaan? Het zal jullie waarschijnlijk niet verrassen dat wanneer je een growth mindset hebt, je je vaardigheden veel sterker ontwikkelt. Je ziet nieuwe kansen, gaat deze aan en stelt je open voor feedback omdat je ziet dat je hiervan kunt leren.
Twijfel je nu of je de uitdaging wel of niet uit moet gaan? Vraag jezelf dan af: voelt het goed? Is het antwoord ja, dan zal het vaak ook goed voor je zijn! En merk je toch dat de fixed mindset weer even boven komt drijven? Dan geven wij je de volgende tips om je growth mindset te stimuleren:
- Ben je bewust van het feit dat alle ervaringen in je leven (dus ook faalervaringen en tegenslagen) een mogelijkheid zijn om van te leren. Wat heeft de tegenslag je gebracht? Hoe kun je het een volgende keer anders aanpakken?
- Waardeer bij jezelf de inspanning die je hebt geleverd voor een bepaalde taak. Kijk dus niet alleen naar het eindresultaat.
- Grijp eens een uitdaging, waar je vooraf over twijfelt, aan. Zie het als een mogelijkheid om je te kunnen ontwikkelen. Parkeert je vriend altijd achteruit voor je in omdat jij altijd aan het stuntelen bent? Doe het nu dan eens zelf! Of laat je een bepaalde taak altijd over aan een collega omdat die er 3x sneller over doet, doe hem dan nu eens zelf en laat je niet de kans ontnemen een uitdaging aan te gaan!
Ons advies voor de internationale dag van geluk 2016: Ga de uitdaging aan!!
Geef een reactie