Afgelopen week kreeg ik opvallend genoeg van meerdere mensen de vraag of ik nog tips heb tegen piekeren. Zou het komen omdat het weer eerder donker wordt, de temperatuur een aantal graden daalt of omdat veel mensen (including myself) het in deze tijd van het jaar gewoon heel erg druk hebben? Wat de reden ook is, het leek mij een mooi thema voor de nieuwe blog van deze week en daarom voor jullie mijn 3 tips tegen piekeren:
Tip 1: Las per dag een piekerkwartier in
Deze tip komt uit de cognitieve gedragstherapie. Doel is dat je dan niet de hele dag door piekert, maar per dag een kwartier lang. Wanneer je dan gedurende de rest van de dag piekert zeg je tegen jezelf dat je hiermee moet stoppen en schuif je de piekergedachten door naar het piekerkwartier.
Nu snap ik in basis wel het idee erachter (want vaak pieker je de hele tijd dezelfde gedachten, dus waarom niet uitstellen en verbannen naar één kwartier per dag) maar voor mij werkt dit in de praktijk totaal niet. Sterker nog, het verhoogd juist de stress bij mij. Want het betekent dat ik de hele tijd op ga zien tegen het piekerkwartier omdat ik dan een kwartier lang ‘mag/moet’ piekeren. Oftewel extra stress en extra piekergedachten, kan nooit de bedoeling zijn toch? En toch heb ik in de praktijk en gedurende mijn opleiding verschillende mensen ontmoet die heel veel baat hebben bij zo’n piekerkwartier. Probeer het daarom eens voor jezelf uit.
Tip 2: Vragen van Byron Katie
Hebben jullie wel eens gehoord van ‘the Work’ van Byron Katie? Gedurende mijn master positieve ontwikkeling heb ik hier een workshop over gevolgd. Kort samengevat gaat het erover dat je vooral last hebt van je piekergedachten als je je eigen gedachten geloofd. Dat lijkt misschien wat vaag, maar heb je je wel eens bedacht dat wanneer je aan het piekeren bent je er vaak van overtuigt bent dat wat jij denkt ook echt zo is? Ik kan mij bijvoorbeeld heel erg druk maken over wat anderen van mij vinden. Ik ben bijv. bang dat ze me niet aardig vinden, veel te enthousiast of te kritisch. De vraag is: kan ik wel echt zeker weten wat anderen van mij vinden als ik ze dit niet letterlijk gevraagd hebt? Byron Katie geeft 4 vragen die je kunnen helpen om eens kritisch te kijken naar je eigen gedachten en hier ook wat minder waarde aan te hechten:
1. Is het waar wat ik denk? (Bij ja ga naar vraag 2, bij nee ga naar vraag 3)
2. Kan ik absoluut 100% zeker weten dat het waar is wat ik denk?
3. Hoe reageer je of wat gebeurt er als je die gedachte geloofd?
4. Wie zou je zijn zonder die gedachte? (hoe zou je je dan voelen)
Tip 3: Stel jezelf 2 vragen als je weer eens aan het piekeren bent
Vraag één: Is het een probleem?
Vraag twee: Kan ik er nu iets aan veranderen?
Wist je dat de meeste mensen piekeren over iets wat nog moet gebeuren (toekomst) of iets wat al gebeurt is en je niet meer kunt veranderen (verleden)? Ik ben er vooral een ster in om te piekeren op momenten dat je juist wilt ontspannen, bijvoorbeeld ’s avonds in bed. De vragen hierboven werken dan bij mij het allerbeste. Want vooral de tweede vraag moet ik vaak met nee beantwoorden. Soms kun je dan je piekergedachte nog eens opschrijven en er de dag erna nog eens naar kijken, maar mijn ervaring is dat je er vaak na een nacht slapen weer heel anders over denkt.
Ik ben heel benieuwd naar jullie reacties op de blog en of jullie zelf nog tips hebben tegen piekeren. Laat ze dan vooral aan ons weten! En ohja bedenk je ook: Wanneer je een hele drukke dag hebt gehad waar je vooral veel bij hebt moeten nadenken, dan is het ook helemaal niet zo gek dat je hoofd ’s avonds nog even door wilt gaan (en je dus veel sneller gaat piekeren). Ga daarom juist na een drukke dag eens sporten of lekker naar buiten om je hoofd leeg te maken. Helpt mij altijd om weer wat rustiger te worden en verkleint de kans op ’s nachts wakker liggen door piekeren
Geef een reactie